Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä
Ateljee Heikkilä

Ateljee Heikkilä



Ateljee Heikkilä

Ateljeekoti Heikkilä on piirretty sisustusarkkitehti Simo Heikkilälle ja hänen taidehistorioitsijavaimolleen. Rakennus on kuin huonekalu – se on funktionaalinen ja pelkistetty kappale. Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä varasto, jossa on hyvä asua ja työskennellä.

Rakennusta lähestytään selkäpuolelta. Suuri tammi tervehtii tulijaa, ja ensivaikutelma on ylväs ja hillitty. Uudisrakennus asettuu aiemmin tontilla sijainneen talon paikalle; näin ollen se säilyttää vanhan pihapiirin toiminnan ja hengen. Kuusiaita rajaa tonttia antaen pihalle yksityisyyttä. Talon vatsapuoli suuntautuu kohti aurinkoa ja näkymää Päijänteelle. Matalan katoksen alla terassilla tuntee olevansa suojassa ihmetellessään avaraa maisemaa. Koska projektin lähtökohta oli saada paljon säilytystilaa vuosien varrella kerääntyneille huonekalusuunnittelijan prototyypeille, parvellinen tila todettiin oivalliseksi ratkaisuksi. Siitä johtuu rakennuksen muoto. Parvelta erilaiset huonekalut saavat sympaattisen säilytystilan. Kaikki asumiseen ja työskentelyyn tarvittavat tilat on sijoitettu yhteen tason osittain parven alle. Asukkaat tahtoivat jättää sisätilan mahdollisimman avoimeksi, jotta talossa asuttaessa elämä voi hakea muotoaan. Myöhemmin on mahdollisuus pystyttää tarvittavia tilanjakajia.

Rakennuksen selkäpuoli on vehoiltu mustalla paksulla vaakalankulla, vatsapuoli taas kapealla käsittelemättömällä pystylaudalla. Materiaalina puu tuntui alusta-alkaen luonnollisimmalta valinnalta; onhan suuri osa muotoilijan tuotannostakin puuta. Ateljee lämpiää maalammöllä ja se on eristysominaisuuksiltaan lähellä matalaenergiataloa.