Smart School Irkutsk
Smart School Irkutsk
Smart School Irkutsk
Smart School Irkutsk

Smart School Irkutsk


  • Year: 2015
  • Scope: Kouluarkkitehtuuri (koulu, päiväkoti, urheiluhalli, opetusmaatila), Kaupunkisuunnittelu, Maisemasuunnittelu, Asuminen, Ekologinen arkkitehtuuri
  • Size: 30 000 brm2
  • Client: Smart School OOO

Smart School Irkutsk

Kutsukilpailu
2. palkinto
(yhteistyössä Studio Puiston kanssa)

Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen voitti yhdessä Studio Puisto Arkkitehtien kanssa toisen palkinnon kansainvälisessä Smart School Irkutsk –arkkitehtuurikilpailussa (http://smartschooltender.ru/en), jossa kisattiin tulevaisuuden oppimisympäristöjen suunnittelusta. Kilpailuun oli kutsuttu kansainväliseti tunnettuja koulusuunnittelijoita. Finaaliin pääsivät lisäksemme huipputoimistot MVRDV, Sou Fujimoto, Cebra, Work AC and MKPL Architects.

Smart School on 30 000 neliön laajuinen koulukampus, joka yhdistää tulevaisuuden oppimisen, liikuntapuiston ja sijaisperheiden asuinalueen Angara-joen rannalla. Suunnittelutehtävään kuului koulujen, asuinrakennusten opetusmaatilan, liikuntapuiston ja laajojen ulkoalueiden suunnittelu.

Suunnitelmamme tavoitteena on avata arkkitehtuuria ympäröivään luontoon “koulupuisto” (school-park)-konseptilla, kannustaa ilmiöpohjaiseen oppimiseen ja uudistaa paikallista oppimiskulttuuria kohti yksilöllisempää oppimista. Ilmiöpohjaisessa opetuksessa opitaan kokonaisuuksia, ei vain irrallisia aineita. Myös koulun arkkitehtuurin tulisi olla kokonaisvaltaista ja kannustaa tutkimaan maailmaa koulun ympärillä. Oppimistilana toimii rakennusten lisäksi myös ympäröivä luonto.

Suunnitelmamme perustuu pienimittakaavaisiin oppimiskyliin. Oppiminen sijoittuu ulko- ja sisätilaan. Oppimiskylä kuvaa hyvin ajatustamme tulevaisuuden koulun luontesta: koulu on yhteisö, jossa on helppo kokoontua yhteen mutta myös väillä vetäytyä keskittymään omaan soppeensa. Jokaisen lapsen valitsema soppi voi olla hieman erinäköinen, jopa itse muokattava. Sijoitimme eri-ikäisten lasten oppimiskylät ympäri kampusta kylämäisesti sekä sisä- että ulkotiloihin. Sisällä kylät olivat eri muotoisia avoimia tiloja, joiden reunoille saattoi vetäytyä soppiin, ja ulkona paviljonkimaisia tukikohtia luonnossa oppimiseen. Kampuksen maisema suunniteltiin osaksi oppimisympäristöä, ja rakennusten arkkitehtuuri sovitettiin lapsen mittakaavaan.

Työryhmään kuuluivat arkkitehdit Hilla Rudanko, Anssi Kankkunen, Heikki Riitahuhta, Emma Johansson, Willem van Bolderen, Mikko Jakonen, Sampsa Palva ja Anastasia Glukhova, arkkitehtiylioppilaat Pauliina Kujala ja Tiia Anttila, maisema-arkkitehti Mari Ariluoma sekä insinööritoimisto Swecon asiantuntijat Jyri Nieminen, Lasse Rajala ja Riku Maidell. Työryhmän venäläisenä paikallisasiantuntijana toimi Homeland Group / Valeriy Shaev.