Hyytiälä forestry field station

Hyytiälä forestry field station


  • Year: Competition 1st prize 2020, realisation 2020-
  • Scope: Wooden architecture, research station, learning environments, accommodation
  • Size: 2000 sqm
  • Client: University of Helsinki

Hyytiälä forestry field station

University of Helsinki organised a competition to design and realise a new main building for Hyytiälä forestry field station in 2020. We won the competition in collaboration with Siklatilat. The station hosts year-round facilities for field work and scientific meetings. The new main building is designed to adopt to the scale of the old courtyard: the building is split into five small pavilions under a connecting roof. The main volume with learning spaces and the restaurant is visible from the entrance driveway, wishing visitors welcome and opening up the acitivities of the station to the surroundings. The accommodation rooms are each accessible from the terrace, creating the atmosphere of a single outdoor cabin in the woods. The new building will serve as a living lab for wooden architecture during its lifespan.

 

Hyytiälä forestry field station Hyytiälä forestry field station Hyytiälä forestry field station