Sauna at Box
Sauna at Box
Sauna at Box
Sauna at Box
Sauna at Box
Sauna at Box

Sauna at Box



Sauna at Box

Box is a fishermen”s village located in south-western archipelago of Finland. We are working on the conversion of the former Box village school into a residence, and the first part of the project was to build a sauna into the school”s old storage and toilet building by the seashore.

The building was in rough condition, but it had a beautiful stone foundation and a strong wooden frame. Thus we decided to keep the exterior shape and opened it up by cutting a terrace through the volume, dividing the building into a sauna and a dressing room. The new surfaces by the terrace have a light wooden character, whereas the old exterior is painted dark blue to create a contrast between the two layers of the building”s story. We wanted to create a unique bathing experience, and we found the key to it in the old, elevated windows of the building. As we cut through the existing windows when making the terrace, we left a half in place and continued the glass around the corners all through the new walls. No columns were allowed to obstruct the view, so the top part of the wall was hung from the roof structure. A continuous window stripe was formed exactly on the eye level of the sauna bather: from the top bench, one can admire a magnificent panorama view of the sea.